3 варианта да получиш достойна пенсия

0
438
пенсия
Cheerful senior couple blowing bubbles in park

Как 40-50 годишните да си осигурят дълъг и спокоен живот:

Защо в старите демокрации гражданите в пенсионна възраст започват най-приятните мигове от живота си и как постигат това?

Хората у нас, както и навсякъде в Европа, могат да разчитат на пенсии от държавата, които са равни на не повече от 40% от настоящите им заплати. Например, при най-масово получаваните заплати от 600-700 лв. Вие можете да очаквате пенсия между 240-280 лв. Понякога стигат да покрият само част от месечни разходи, но в никакъв случай не осигуряват стандарта на живот, воден в законоустановената работоспособна възраст.

Какво трябва да знаем и да направим, за да живеем добре и със самочувствие за заслужен отдих, когато времето за пенсия настъпи, без да се налага да абонираме децата за старините ни?


За да запазим стандарта си, ни трябва доход, равен на поне 80% от досегашната заплата. Три са вариантите, между които избираме в нашата българска система:

Първи вариант:
Спестяване чрез доброволен пенсионен фонд. При тези фондове спестяванията са се увеличили с 15% през последната година. Най-голяма е средната сума в професионалните фондове. Там, обаче, се осигуряват най-малко служители, работещи първа и втора категория труд. Какво ще получим след години от тези фондове зависи от годишното ни осигуряване и върху каква сума е правено, както и от сигурността на конкретния фонд.

Тези фондове осигуряват сравнително добра доходност, а недостатъкът им е, че при при нужда нямаме право да се ползваме от средствата по партидите си.

Втори вариант:
Спестяване чрез депозити в банки. Това е най-предпочитаното и познато в България средство за спестяване. Ако човек е сигурен, че дълго време ще е в прекрасно здраве, че доходността на банката ще е достатъчна, за да запази спестяванията му, това е добре.

Тук решаваща роля играя нашият начин на мислене. Дали, имайки някакви спестявания, в определен момент няма да ги вложим в нова кола, жилище или друга покупка, разчитайки пак на доброто си здраве и възможности за нови спестявания.
Определено българинът е оптимист, имайки предвид, че спестяванията в банките се увеличават непрекъснато. Те са достигнали 45 млр. лв., въпреки случката с фалита на КТБ и въпреки нищожните лихви.

Предимството на този вид спестяване е, че можем да се възползваме от средствата си във всеки един момент от живота си.

Трети вариант:
Придобиване на втора пенсия чрез спестовните застраховки Живот.
Тези финансови програми са най-разпространени в модерните общества (около 92% от гражданите ). Като средно годишно гражданите им влагат около 2800 евро. За сравнение в България такъв тип инвестиции ползват едва 18% от съгражданите ни като влагат 170 евро годишно.

При този вариант получавате малко по-ниска доходност от първите варианти. Но получавате предимства, водещи до защита на Вашето здраве, както и на здравето на Вашите деца. Този тип програми е най-подходящия за семейни хора с деца.

Например, в някои от финансовите програми на по-големите и стабилни застрахователни партньори в областта на спестовното животозастраховане, при много неблагоприятно развитие на житейския Ви път, Вашите наследници могат да получат удвоения размер на сумата от застрахователната полица, а в други, по-леки житейски ситуации, 50% от сумата.

Някои от програмите могат да Ви помогнат финансово при лечение на няколко десетки вида тежки болести и то в комбинация – както на Вас, така и на Вашите деца.

Ако пък държите на висока доходност, на пазара се предлагат такива финансови програми, но за сметка на по-ниска здравна защита.

Друг важен момент е, че типовете спестовно-животозастраховки са ценни книжа при необходимост бихте могли да ги използвате като залог пред банкова институция за осигуряване на кредитна експозиция.


Прегледът на трите варианта показва, че всеки един има своите плюсове и минуси. Чудесно би било да използваме и трите заедно. Но това е трудно постижимо за болшинството граждани, така, че всеки сам за себе си избира най-подходящия.

Ние Ви предлагаме, преди да вземете решение, да си отговорите на въпроса:

Какво целите с инвестицията си? Да реализирате възможно най-добра доходност или да си осигурите финансова подкрепа за добро здраве?

След като си отговорите на тези въпроси, Ви остава да:

  • изберете варианта;
  • да прецените финансовите си възможности;
  • да вложите в избора си такава сума, че да не понижите стандарта си за живот.

И накрая, но не на последно място Ви препоръчваме да проверите бъдещите си партньори, по отношение на тяхната история и сигурност.

СПОДЕЛИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете вашето име тук