Интелигентен град в България

0
197
Inteligent city

А какво е интелигентен град?

С  този термин ( или smart city) се се има предвид тип устойчиво развитие на градовете, които служат по възможно най-добър начин на своите жители от гледна точка на институции, икономика, мобилност, околна среда и управление. Това е град, в който инфраструктурата улеснява мобилността, ресурсите (енергия и вода) се управляват добре, публичните услуги са по-ефикасни, връзката и комуникацията с администрацията се осъществява лесно както от представителите на бизнеса, така и от гражданите и се създават оптимални условия за устойчиво развитие и високо качество на живот. И всичко това базирано на свързаност на градската инфраструктура с Интернет!

А какво общо има стратегическата китайска инициатива “Един пояс – един път”?

На този форум бе даден стартът на сътрудничество между Bulgaria Development Holdings Limited (BDHL) и ZTEICT, които стартират проект „Св. София” – първият интелигентен парк в България. По темата се говори, използвайки термина „интелигентен град”, но реално планът за околностите на София е за изграждане на интелигентен развлекателен и търговски комплекс с възможности за бизнес, професионално обучение, образование, здравеопазване, живеене, туризъм и комунални услуги. Тази съвкупност прави проекта “Св. София” в първия корпоративен интелигентен град в Европа.

На площ от 1.56 млн. кв. м “Св. София” ще включва международен търговски център, бизнес квартал с 4-6 офис сгради клас А луксозен 5-звезден хотел с близо 2000 стаи, първокласен изложбен и конгресен център с площ 65 000 кв. м, луксозна жилищна част, най-големия в света закрит аквапарк, голф игрище и разбира се мега МОЛ.” поясни Минг Сиао, вицепрезидент на ZTE.

Първата фаза на проекта“Интелигентен град Св. София“ възлиза на 1.5 млрд. евро, но не е уточнена пускова дата. Проект от този тип е все още рядкост, а за нашата географска ширина ще има ключово значение за бизнес контактите между Европа и Азия.

СПОДЕЛИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете вашето име тук