Чистенето е едно от най-добрите средства срещу стрес

0
212
чистенето помага срещу стреса

Ако се чувствате стресирани, грабвайте прахосмукачката!

Стресът в живота ни е неизбежен. В ежедневието си ние се сблъскваме с многообразни ситуации и непрекъсната необходимост от правене на избори, всеки от които е до някаква степен стресиращ. Стресът е нормален спътник в ежедневното ни функциониране. Той не може да бъде избегнат и може, при определени обстоятелства, да доведе до нарушения в телесното и психичното ни функциониране.

Резултати от британско проучване показват, че чистенето е едно от най-добрите средства срещу стрес, пише вeстник Дейли експрес.

Допитването, направено сред 2000 души във Великобритания по поръчка на компания Керхер, показва, че типичният жител на Острова отделя около два часа и 11 минути дневно на тревоги за работата, липсата на достатъчно средства, здравето и семейните проблеми.

Това се равнява на 15 часа седмично или на 5,5 години от живота. Като цяло над две трети от населението изпитват трудности в справянето с натоварващите изисквания на съвременния начин на живот.

За да противодействат на стреса и да забравят проблемите си, много хора се отдават на домакински занимания.

Недобре почистените килими са развъдници на инфекции

Шестдесет процента от участниците в допитването споделят, че само след 13 минути вече усещат благоприятния ефект от чистенето. Те твърдят, че чистият и подреден дом им създава бързо чувство за спокойствие.

Над една трета от анкетираните започват да чистят скоро след прибирането си у дома, тъй като знаят, че това занимание ще им помогне да разпуснат. Същият процент хора признават, че когато се чувстват стресирани се отдават на чистене, дори това да не е необходимо.

Според над две трети от британците свързаната с чистенето продуктивност помага за облекчаване на стреса.

Най-често практикуваната антистресова дейност е миенето. Следват чистенето с прахосмукачка и прането. Оказва се, че разпускащ ефект имат дори почистването на банята и тоалетната.

Освен с чистене, британците най-често противодействат на стреса с разходки, чаша вино или филми. По темата Над 300 милиона души страдат от депресия Тревожността има положителна страна

Как емоциите влияят на здравето ни

ИЗТОЧНИКBGNEWS
СПОДЕЛИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете вашето име тук