Изкуството на собственоръчно създадения сапун

0
373

Да си направим сами сапун е много лесна задача. Прекрасно е, че можем да подберем каквито си пожелаем съставки, за да отговаря на нашите предпочитания.


Първо, няколко думи за лугата

Едно нещо в домашния сапун, което не можем да заменим, е лугата. Винаги трябва да използвате 100% натриев хидроксид или луга в кристална форма. Не замествайте с други продукти. Те могат да причинят неточни измервания или да имат парченца метал в себе си. Лугата разяжда. Тя може да направи дупки в плата и да причини изгаряния по кожата.

Винаги внимавайте, когато използвате луга.

Използвайте ръкавици и пазете очите си, може да използвате и маска, ако желаете. Когато смесвате лугата с вода, съединението, което се получава ще се нагрява и изпарява за около 30 секунди до минута. Това може да предизвика усещане за задушаване в гърлото. Не се притеснявайте, не е постоянно и ще изчезне след няколко минути. Винаги добавяйте луга към водата (не вода към лугата) и започнете да разбърквате веднага. Ако се допусне да се слее на дъното, то може да се нагрее наведнъж и да предизвика експлозия.

Въпреки че лугата разяжда и е опасно да се работи с нея, след като реагира с маслата в сапуна ви (чрез процес, наречен осапунване), няма да остане луга в готовия сапун.

Оборудване

Когато правите сапун, подберете оборудване, което няма да се използва за готвене. Неръждаема стомана, закалено стъкло и емайл са добър избор. Не използвайте мед или алуминий, те ще реагират с лугата. Някои пластмаси могат да се разтопят, затова не използвайте пластмасови купички. За лъжици използвайте стиролова пластмаса или силикон. Калъпи или силиконови форми за печене. Те са чудесни, защото можете да отлепите формата много бързо и лесно. Други неща, които е желателно да имате, са халба и четвърт консервационен буркан, вестник, термометър от неръждаема стомана, който отчита между 90 ° и 200 °, стара кърпа и добавки, които използвате, за да обогатите сапуна.

Добавки

Има изключително много вариации за добавки към сапуна. Можете буквално да използвате почти всичко. Ето основните добавки:

Билки

Всички растителни материали трябва да бъдат изсушени. Лавандулата е популярна, както и лайката, също така лимонена трева и дъб, макар и не заедно. Използвайте около ¼ чаша сух растителен материал на партида.

Етерични масла

Етеричните масла са от растения. Те идват от корени, стъбла, цветя или семена. Ароматните масла могат да бъдат смеси от етерични масла или те могат да бъдат изкуствено произведени. Уверете се, че знаете какво имате. От повечето масла могат да се използват около 15-20 капки или приблизително една чаена лъжичка на партида.

Рецепта за сапун за ръце и тяло

Съставки

  • ⅔ чаша кокосово масло – за да се произвежда добра пяна
  • ⅔ чаша зехтин – което прави твърд и мек бар
  • ⅔ чаша друго течно масло – като бадемово масло, гроздово, слънчогледово или шафраново масло
  • ¼ чаша луга – също така се нарича 100% натриев хидроксид
  • ¾ чаша хладна вода – използвайте дестилирана или пречистена вода

Начин на приготвяне

  1. Покрийте работното си място с вестник. Използвайте ръкавици и е препоръчително да ползвате покривало, за да предпазите и дрехите си. Излейте точното количество на водата в буркана за консервиране. Пригответе си лъжица. Измерете лугата, като се уверите, че имате точно ¼ чаша. Бавно изсипвайте лугата във водата, като своевременно разбърквате. Отдалечете се, докато разбърквате, за да избегнете вдишването на изпаренията. Когато водата започне да се избистря, можете да преминете към следващата стъпка.
  2. В буркан със винтова капачка, добавете трите масла заедно. Загрейте ги в микровълнова печка за около минута или поставете буркана с масла в тенджера със загрята вода. Проверете температурата на маслата – трябва да е около 120°. Вашата луга трябваше да слезе до около 120°. Изчакайте двете да се охладят някъде между 95° и 105°. Това е от решаващо значение за правенето на сапун. При твърде ниска температура сапуна ще бъде груб и ронлив.
  3. Когато и лугата и маслата достигнат правилната температура, излейте маслата в смесителна купа. Бавно добавете лугата, разбърквайки, докато всичко се смеси. Разбъркайте ръчно за цели 5 минути. Трябва да се получи хомогенна смес. После можете да използвате и пасатор, докато не се получи гладка смес, с консистенция на пудинг.
  4. Добавете билки, етерични масла или други добавки по ваш избор в този момент. Разбъркайте добре, за да ги съчетаете. Изсипете сместа в калъп(и) и покрийте с пластмасов капак. Увийте в стара кърпа. Това ще запази остатъчната топлина и ще започне процеса на осапуняване.
  5. След 24 часа проверете сапуна си. Ако все още е топъл или мек, оставете го да престои още 12-24 часа. Когато е студен и твърд, обърнете го на парче пергаментна хартия или хартия за печене. Оставете сапуна да се втвърди за около 4 седмици. Не забравяйте да го завъртате веднъж седмично, за да изложите всички страни на въздух.

Когато вашият сапун е напълно изсъхнал, опаковайте го във восъчна хартия или го дръжте в херметически затворен контейнер. Ръчно направеният сапун създава свой собствен глицерин, който е овлажнител, извличащ влага от въздуха.

СПОДЕЛИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете вашето име тук