Полезни ли са консервираните храни

0
425
зимнина

Както повелява старата българска традиция – дойде ли края на лятото и началото на есента слагаме зимнина. Консервират се домати и чушки, лютеница и туршии, сладка и конфитюри, компоти… А други потребители направо се възползват от многообразието на консервирана храна, която се предлагат в магазините. Но всички го правят го за удобство, защото наистина консервираната храна спестява време, дори и средства.


Но на въпроса дали това е полезна за здравето ни храна, или не е, има различни мнения.

Безспорно е едно: да е правилно приготвена. Това означава да няма червен и черен пипер, бахар и пикантни подправки, чесън, ким и кимион, които да дразнят стомашно-чревния тракт, бъбреците и да обострят хронични заболявания. Някои диетолози дори отричат съдържащите се сол и захар в тях, които намаляват полезността й. А препоръката им е внимателно да се четат етикетите, ако се купува от магазин. Защото наличието на сол, пипер, оцет и други овкусители всъщност е това, което нанася потенциална вреда на организма, не толкова плодовете и зеленчуците.

Консервираната храна може да бъде опасна, ако е с изтекъл срок на годност, защото съдържа вредни, канцерогенни консерванти, стабилизатори, аромати. Поради тази причина някои диетолози препоръчват да ядем пресни зеленчуци и плодове, макар и с нитрати, отколкото в буркани или метални кутии. Изключение правела зимнината, затворена с продукти от собствената градина. И то – да е без подправки. Ако е лютеница, препоръката е да не съдържа мазнина и сол.


 

Свързано изображение

Диетологът Владимир Мутаров казва, че си приготвя лютеница с моркови, печени, но обелени чушки и домати. Овкусява я след като отвори буркана с копър, магданоз, лук, чесън, лимон, мазнина (зехтин обикновено), може и смлени ядки.

СПОДЕЛИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете вашето име тук