Музеите в град Русе

0
405
регионален исторически музей русе

Съвършенството е за музеите.

– Ерих Мария Ремарк


Регионален исторически музей

Rousse-architecture3.jpg

Музеят е открит на 1 януари 1904 г. Фондът на музея съдържа 130 000 бр. паметници на културата. Сред експонатите му се отличават Боровското съкровище; находките от археологическите разкопки на древните дунавски кастели Ятрус и Сексагинта Приста, на средновековния български град Червен; етнографски колекции от градско облекло и порцелан. В Историческия музей се съхранява писалката, с която е подписан през 2005 г. Присъединителния договор за членството на България в Европейския съюз.

Адрес: пл. Княз Александър Батенберг 3
Кликнете върху адреса, за да отворите навигацията. 🙂


Екомузей

Prirodonauchen-muzei-ruse2.jpgМузеят представя колекция на животински видове от поречието на река Дунав. Посетителите могат да видят богата експозиция от вкаменелости, праисторически животни и диорами, представящи видове в реалната им среда. Тук е най-големият сладководен аквариум в България. Изложен е макет на вълнест мамут (Mammuthus primigenius).

Адрес: ул. „Александровска 3
Кликнете върху адреса, за да отворите навигацията. 🙂


Национален музей на транспорта

Rousse Transport Museum 6.jpg

Националният музей на транспорта се намира в Русе, на брега на река Дунав, и е единствен по рода си в цялата страна. Разположен е в сградата на първата железопътна гара в страната, построена през 1866 г. по проект на братя Барклей. Тук се пазят личния вагон на цар Фердинанд I и вагона, с който турският султан е предприемал обиколки из Османската империя.

Адрес: ул. Братя Обретенови 5
Кликнете върху адреса, за да отворите навигацията. 🙂


Къща-музей Градския бит на Русе

Kaliopa-ruse.pngКъща-музей Градски бит на Русе, известна като Къщата на Калиопа, заема сграда, построена през 1864 г. Експозицията представя ролята на град Русе като врата към Европа и навлизането на европейската градска култура в България в края на 19 и началото на 20 век. Показани са примерни интериори на гостна, всекидневна, музикален салон и спалня, с мебели от Виена, както и колекции от градско облекло, от накити и други аксесоари, сребърни прибори и порцелан, които бележат промените, настъпили във всекидневието на русенци. Тук може да се види и първият роял, внесен в България от Виена.

Адрес: ул. Цар Фердинант 3
Кликнете върху адреса, за да отворите навигацията. 🙂


Къща-музей Захари Стоянов

Zaharii Stoianov hause.jpgМузеят е сред 100-те национални туристически обекта. В него са представени експозиции за българското Възраждане, църковно-просветните и национално-освободителните борби в русенския край, за семейство Обретенови – семейството на Баба Тонка, както и за живота и делото на летописеца на Априлското въстание Захарий Стоянов.

Адрес: бл. Придунавски 12
Кликнете върху адреса, за да отворите навигацията. 🙂


Къща-музей Баба Тонка

Къща-музей-баба-тонка.jpgКъщата-музей е посветена на българското Възраждане и жизнения път на Тонка Обретенова. Тук през 1872 г. бил учреден Русенския революционен комитет, който се превърнал по-късно в централен за страната.

Адрес: ул. Баба Тонка 40
Кликнете върху адреса, за да отворите навигацията. 🙂

 


Къща-музей Тома Кърджиев

Toma-kardziev.jpgКъща-музей „Тома Кърджиев“ е етнографска сбирка, разкрита в дома на българския учител и революционер Тома Кърджиев, един от ръководителите на Бунта на русофилите през 1887 г.

Адрес: ул. Тома Кърджиев 12
Кликнете върху адреса, за да отворите навигацията. 🙂

 


Музей на комикса

Muzei-komiksa-Ruse.jpg

Единственият в България и на Балканския полуостров Музей на комикса се помещава в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Колекцията наброява над 12 000 експоната, като най-старият комикс е първият брой на „Детски вестникъ“ от 1926 г. Показани са и издания на легендарното списание „Дъга“, което започва да излиза в България в края на 1979 г. и спира през 1992 г. Създател на музея е дългогодишният колекционер Стоян Стоянов.

Адрес: библиотека Любен Каравелов
Кликнете върху адреса, за да отворите навигацията. 🙂


Русенска художествена галерия

Rusenska-hudozhestvena galeria.jpgРусенската художествена галерия e основана на 30 април 1933 г.
Помещава се последователно в Дома на изкуствата и печата, в залите на Русенската библиотека и в дома на Драматичния театър. От 1979 г. се намира в специално построената за целта сграда на на ул. “Борисова” № 39. Галерията разполага с постоянна експозиция, но провежда и временни изложби на български и чужди художници.
Постоянният фонд на галерията включва произведения на българското изобразително изкуство от края на 19 век до съвременността.

Адрес: ул. “Борисова” № 39
Кликнете върху адреса, за да отворите навигацията. 🙂

СПОДЕЛИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете вашето име тук